Микола Іванович Ковальов (1913 — 3 жовтня 2004) - один із засновників Ленінградської школи технології громадського харчування, дослідник історії російської кухні.
У 1935 році закінчив Ленінградський інститут інженерів громадського харчування. Брав участь у налагодженні громадського харчування в блокадному Ленінграді. У 1945 році заарештований за безпідставним звинуваченням у зраді Батьківщині, але виправданий військовим трибуналом.
У 1957 році розпочав наукову діяльність. У 1967-завідувач кафедри в Ленінградському інституті радянської торгівлі (ЛІРТ) ім. Ф. Енгельса. Автор кількох десятків праць за технологією громадського харчування, підготував понад 30 кандидатів технічних наук. У 1991 році у віці 78 років захистив докторську дисертацію.
У 1977 році про діяльність молодого вченого розповідається в книзі «Країна кулінарія»: Ленінградський вчений М.Ковальов відновив рецептуру багатьох забутих страв. Зокрема Ковальовим був відновлений і вивчений рецепт четвергової солі.